• Perpustakaan Universiti Malaya
 • query_perpustakaan@um.edu.my
 • +60379567800
logo
logo

Pengenalan


Ditubuhkan pada tahun 1959, Perpustakaan Utama terletak di tengah-tengah Kampus Universiti. Ia adalah bangunan empat tingkat dengan ruang lantai 17,372 meter persegi.

Kaunter Perkhidmatan, Mesin Pinjaman Layan Diri, Meja Rujukan, Bacaan Bebas dan TV satelit (ASTRO) berada di Aras 1 manakala di Aras 2 terdapat koleksi Tesis, terminal Pendeta Discovery dan ruang belajar. Aras 3 dikhaskan untuk jurnal berjilid dan dewan rujukan sementara tingkat Aras 4 menempatkan Koleksi Media dan jurnal jurnal berjilid.

Kapasiti tempat duduk penuh ialah 1,608 dan terdapat 60 bilik karel dimana 21 daripada bilik karel diperuntukkan kepada pelajar OKU. Perpustakaan Pusat juga mempunyai 5 makmal komputer iaitu. Information Common , Makmal B, Makmal C, Makmal D dan Makmal S serta kemudahan komputer di setiap tingkat. Sesi kemahiran maklumat diadakan di Lab C dan D untuk mendidik pengguna mengenai kaedah pencarian maklumat yang berkesan menggunakan ICT di perpustakaan.

 
 • Koleksi Umum

Koleksi rak terbuka terdiri daripada buku teks dan monograf pelbagai mata pelajaran yang diperoleh untuk menyokong pembelajaran, pengajaran dan keperluan penyelidikan Universiti. Semua kakitangan akademik, pelajar dan ahli berdaftar yang sah di Perpustakaan dibenarkan meminjam dari koleksi ini.

 • Koleksi Teras Akademik

Koleksi Teras Akademik terdiri daripada buku teks, yang dicadangkan oleh pensyarah untuk pelajar mereka.

 • Koleksi Rujukan

Sumber rujukan seperti kamus, ensiklopedia, buku panduan, direktori dan panduan sumber untuk penyelidikan.

 • Jurnal Berjilid

UML melanggan kebanyakan jurnal teras dalam pelbagai bidang. Jilid bercetak yang terdahulu disimpan di perpustakaan.

 • Kindle

Perpustakaan Universiti Malaya menawarkan para pengguna peluang untuk mencuba teknologi yang semakin popular ini. Kindle Library UM telah dimuatkan dengan tajuk Pemenang, Popular, Motivasi dan Inspirasi dan banyak lagi. Pelajar dan kakitangan perpustakaan kini layak untuk meminjam Kindle selama dua minggu.

 • Mikrofis / Mikrofilm

Koleksi ini mengandungi artikel, buku, sintesis penyelidikan, kertas persidangan dan laporan teknikal, akhbar dalam format microfis & mikrofilm.

 • Tesis & Disertasi

Koleksi ini terdiri daripada tesis dan disertasi pelajar pascasiswazah Universiti Malaya dan juga judul terpilih dari Universiti Nasional Singapura. Ini adalah koleksi akses tertutup.

 • Koleksi Bacaan Bebas

Koleksi ini mengandungi buku fiksyen dan bukan fiksyen yang popular untuk dipinjam. Novel dan koleksi bacaan seperti motivasi, biografi, koleksi puisi, fiksyen dewasa muda, humor, tulisan sains popular, dan banyak lagi ditulis dalam bahasa Inggeris atau bahasa Melayu.Koleksi Rujukan Sumber rujukan seperti kamus, ensiklopedia, buku panduan, direktori dan panduan sumber untuk penyelidikan.

 • Audio & Video

Perpustakaan Universiti Malaya mempunyai koleksi media untuk menyokong penyelidikan dan pengajaran dan pembelajaran. Antara koleksi dalam unit media ialah VH, CD, plat hitam, blu-ray. Terdapat koleksi yang hanya boleh digunakan di perpustakaan menggunakan peralatan yang disediakan. Di samping itu, bahan bukan akademik seperti filem boleh dipinjam mengikut kelayakan pinjaman

 
 • Komputer

Makmal komputer dalam perpustakaan Universiti Malaya dilengkapi dengan sambungan internet. Kami menyediakan kawasan di mana anda boleh membawa peranti anda sendiri di Information Common (Aras 3) dan Ruang Belajar 24 jam. Makmal Komputer B (32 komputer) dan makmal komputer C (20 komputer) ditetapkan untuk tujuan Pasca Siswazah dan penyelidikan (Makmal B dan C) dan individu kurang upaya (Makmal S). Makmal komputer dikhaskan khusus untuk individu kurang upaya (Lab S) yang terdiri daripada 10 komputer. Terdapat juga komputer yang dibuka kepada orang ramai untuk digunakan, termasuk 10komputer terletak di Collaborative Learning Area (CoLA), 6 komputer OPAC di tingkat 2, dan 20 komputer di kawasan Digital Corner.

 • Bilik Perbincangan

Mana-mana ahli perpustakaan berdaftar yang ingin mengadakan perbincangan peribadi boleh menempah bilik perbincangan. Penggunaan bilik adalah terhad kepada maksimum dua jam. Bilik perbincangan terletak di tingkat 2, 3 dan 4. Untuk membuat tempahan, sila pergi ke kaunter perkhidmatan di Aras 1 dan lengkapkan borang tempahan satu(1) hari sebelum tarikh penggunaan. Anda boleh mendapatkan kunci daripada kaunter perkhidmatan pada hari penggunaan.

 • Bilik Karel

Perpustakaan menyediakan 39 bilik karel untuk pelajar pasca siswazah, kakitangan akademik dan penyelidik. Terdapat 21 bilik karel disediakan untuk pelajar kelainan upaya seperti pelajar yang kurang / tiada penglihatan. Penggunaan bilik adalah atas dasar siapa cepat dia dapat. Tiada tempahan dibenarkan. Sila pergi ke kaunter perkhidmatan di Aras 1 untuk mendaftar dan mendapatkan kunci.

 • Fotokopi

Perkhidmatan fotokopi disediakan oleh syarikat komersil di dalam perpustakaan. Perkhidmatan fotokopi disediakan oleh operator ataupun layan diri. Setiap pengguna perlu mematuhi undang-undang hakcipta Malaysia berkaitan membaca bahan fotokopi.

 • Akses Wi-Fi

Perpustakaan ini dilengkapi dengan internet tanpa wayar atau Wi-Fi. Pengguna boleh mengakses internet menggunakan kemudahan Wi-Fi ini menggunakan peranti yang dibawa seperti komputer riba atau alatan lain. Kata laluan untuk menggunakan perkhidmatan percuma ini adalah dengan menggunakan ID dan kata laluan e-mel UM berdaftar anda. Untuk pelawat, sila dapatkan kata laluan sementara di Meja Maklumat.

 • Ruang Bacaan

Kemudahan membaca disediakan di setiap tingkat Perpustakaan. Pengguna dinasihatkan supaya meninggalkan buku perpustakaan pada troli selepas penggunaan. Pengguna dinasihatkan tidak meletakkan kembali buku yang telah diambil ke rak untuk mengelakkan kesilapan susunan bahan perpustakaan dan menyebabkan bahan sukar dikesan oleh pengguna lain.

 • Kiosk Pemulangan Buku Layan Diri

Kiosk Buku Pemulangan Layan Diri beroperasi 24 jam. Pengguna boleh menggunakan kemudahan ini untuk mengembalikan buku pada bila-bila masa dan rekod pinjaman akan dikemas kini secara automatik.

 • Mesin Pinjaman Layan Diri

Perpustakaan Pusat mempunyai 4 buah Mesin Pinjaman Layan Diri di mana pelajar boleh meminjam buku sendiri. Mereka mesti menyimpan resit untuk rujukan. Kata laluan perlu dimasukkan. Sila semak kata laluan anda di Perkhidmatan Meja Rujukan sekiranya tidak dapat mengakses sistem pinjaman layan diri.

 • Ruang Santai – Sudut Read@UM dan TV

Pengguna perpustakaan boleh menggunakan ruang santai ini dan menonton rancangan ilimiah yang disediakan. Terdapat juga sudut untuk program Read@UM.

 

Tempahan Bilik


Trulli

BILIK PERBINCANGAN

Ahli yang memerlukan perbincangan boleh menempah ruang perbincangan dan digunakan secara dua jam setiap kali penggunaan. Bilik perbincangan terletak di Aras 2, 3 dan 4, Perpustakaan Pusat. Bilik ini hanya tersedia untuk kakitangan dan pelajar UM.

Trulli

AUDITORIUM KARYAWAN

Auditorium boleh menampung 80 orang dan sesuai untuk aktiviti seperti ceramah, bengkel dan seminar. Penggunaan auditorium dibenarkan untuk sebarang aktiviti rasmi universiti, dilengkapi dengan sistem PA dan rangkaian internet kampus. Terletak di Aras 4, Perpustakaan Utama.

Trulli

BILIK KAREL

Perpustakaan menyediakan bilik karel untuk pelajar pasca siswazah, kakitangan akademik dan penyelidik. Bilik karel juga dikhaskan untuk pelajar buta, yang terletak di Perpustakaan Utama.

 

Zon Bebas


Trulli

ARAS BAWAH: RUANG TV

Trulli

ARAS BAWAH: RUANG KANAK-KANAK

Kapasiti tempat duduk - Kanak-kanak : 15
Kapasiti tempat duduk - Dewasa : 12

Trulli

ARAS 2: KAWASAN RIADAH

Kapasiti tempat duduk : 8

 

Ruang Belajar Individu/Berkumpulan


Trulli

ARAS 2: RUANG BELAJAR A

Kawasan Bunyi Sederhana
Kapasiti tempat duduk : 48

Trulli

ARAS 2: RUANG BELAJAR B

Kawasan Senyap
Kapasiti tempat duduk : 320

Trulli

ARAS 2: DEWAN MINDA

Kawasan Senyap
Kapasiti tempat duduk : 124

Trulli

ARAS 2: RUANG BELAJAR C

Kawasan Bunyi Sederhana
Kapasiti tempat duduk :

Trulli

LEVEL 2: RUANG BELAJAR D

Kawasan Senyap
Kapasiti tempat duduk : 336

Trulli

ARAS 3: RUANG BELAJAR "BOUND JOURNAL"

Kawasan Senyap
Kapasiti tempat duduk :

Trulli

ARAS 4: RUANG BELAJAR E

Kawasan Senyap
Kapasiti tempat duduk : 12

Trulli

ARAS 4: RUANG BELAJAR F

Kawasan Senyap
Kapasiti tempat duduk : 126

Trulli

ARAS 4: RUANG BELAJAR G

Kawasan Bunyi Sederhanaa
Kapasiti tempat duduk : 100

 

Collaborative Learning Area (CoLA)


 • Kawasan Perbincangan
 • Kapasiti tempat duduk : 200

Ruang Belajar 24 jam


 • Ruang Perbincangan
 • Kawasan tempat duduk : 70

Sokongan Teknologi


Trulli

ARAS 1:
MAKMAL KOMPUTER S

Jumlah Komputer : 10
Trulli

ARAS 4:
MAKMAL KOMPUTER B

Jumlah Komputer : 32
Trulli

ARAS 4:
MAKMAL KOMPUTER C

Jumlah Komputer : 20
Trulli

ARAS 3:
INFORMATION COMMON

Trulli

ARAS 2:
TERMINAL OPAC

Jumlah Komputer : 6
Trulli

CoLA:
TERMINAL OPAC

Jumlah Komputer : 10
Trulli

GROUND FLOOR:
SELF-CHECK MACHINE

Trulli

ARAS 1:
SUDUT DIGITAL

Jumlah Komputer : 20

Ruang Multimedia & Audio Visual 


Trulli

BILIK TEATER MINI : MENONTON FILEM

Bilik teater mini adalah tempat untuk pengguna berehat sambil menonton dan mendengar koleksi AV di Perpustakaan. Bilik ini boleh memuatkan sehingga 10 pengguna pada satu masa dan dilengkapi dengan 2 TV skrin rata 40″ dan sistem audio. Ia juga mempunyai sofa untuk memberikan persekitaran yang selesa kepada pengguna sambil menikmati koleksi Av seperti DVD VCD, CD dan rekod LP. Untuk menempah bilik ini sila hubungi 03-79673432

Trulli

BILIK TEATER MINI :REKOD LP

Auditorium boleh memuatkan 80 orang dan sesuai untuk aktiviti seperti ceramah, bengkel dan seminar. Penggunaan auditorium dibenarkan untuk sebarang aktiviti rasmi universiti, dilengkapi dengan sistem PA dan rangkaian internet kampus. Terletak di tingkat 4, Perpustakaan Utama.

Trulli

ARAS 4 : STESEN TONTONAN INDIVIDU

Stesen disediakan kepada pengguna yang perlu melihat bahan media di perpustakaan. Anda boleh meminta fon kepala di pejabat media, Tahap 4.


Bahagian & Unit 


BAHAGIAN PENTADBIRAN DAN STRATEGIK 


Bahagian Pentadbiran dan Strategik merupakan pejabat pentadbiran utama bagi keseluruhan pentadbiran Perpustakaan Universiti Malaya. Semua urusan rasmi berkaitan perpustakaan dikendalikan oleh Ketua Pejabat Pustakawan termasuk komunikasi korporat untuk urusan dalaman dan luaran.

SEKSYEN PEMBANGUNAN KOLEKSI


Bahagian ini bertanggungjawab untuk perolehan bahan perpustakaan dalam bentuk buku, siri (bercetak dan elektronik), bahan bukan buku (pita audio / video, mikroform, CD-ROM dll) dan akhbar (tempatan dan antarabangsa).   

UNIT PENGKATALOGAN 

Unit Pengkatalogan menyediakan bahan ilmiah di dalam koleksi Perpustakaan UM untuk menyokong penyelidikan, pengajaran dan pembelajaran dalam komuniti UM dengan menganjurkan, menerangkan dan menyediakan medium yang berkesan dan tepat yang membantu pelanggan kami mencari sumber maklumat yang bernilai kepada mereka. 

SEKSYEN PERKHIDMATAN PENGGUNA


Seksyen Perkhidmatan Pengguna bertanggungjawab dalam menyediakan perkhidmatan yang berkesan dalam memenuhi keperluan pengguna, memenuhi kepuasan pengguna dan juga memberikan maklumat semasa kepada pengguna. Perkhidmatan yang disediakan kepada pengguna ialah transaksi bahan perpustakaan (pinjaman, pemulangan, pembaharuan, simpanan), Pinjaman Antara Perpustakaan dan Penghantaran Dokumen, Pendaftaran pengguna Perpustakaan (pengguna dalaman, pengguna luar), Perkhidmatan Meja Maklumat dan Perkhidmatan untuk mencari bahan perpustakaan yang tidak ditemui.

SEKSYEN PENDIDIKAN PENGGUNA


Seksyen Pendidikan Pengguna menawarkan kemahiran maklumat dan program pendidikan pengguna untuk mahasiswa, siswazah dan Staf Akademik. Matlamat utama kami ialah menyediakan perkhidmatan yang optimum yang memenuhi keperluan penyelidikan pelbagai peringkat yang menggunakan Perpustakaan secara cekap, boleh dipercayai, konsisten dan efisyen. 

SEKSYEN PENGURUSAN TEKNOLOGI


Seksyen Pengurusan Teknologi bertanggungjawab memastikan sistem komputer dalam Rangkaian Perpustakaan berfungsi sepenuhnya selain menyediakan perkhidmatan ICT yang berkualiti.

SEKSYEN PERKHIDMATAN PENYELIDIKAN


Seksyen Perkhidmatan Penyelidikan telah ditubuhkan dengan tujuan untuk menyokong aktiviti penyelidikan di Universiti dan Perpustakaan. Tugas utama bahagian ini adalah bertanggungjawab untuk menyediakan pelbagai laporan seperti statistik koleksi Perpustakaan, dan juga laporan bulanan mengenai data penerbitan Universiti yang diindeks dalam Web of Science dan Scopus

 ​

UNIT PEMELIHARAAN & PEMULIHARAAN


Unit Pemeliharaan & Pemuliharaan mengkoordinasikan perkhidmatan untuk penjagaan dan penyelenggaraan koleksi Perpustakaan Universiti: untuk mencegah kerosakan, untuk memanjangkan tempoh jangkahayat bahan boleh digunakan, atau untuk membaiki kerosakan. Operasi merangkumi penjilidan kulit tebal atau nipis, penjilidan semula, rawatan kimia, dan pembaikan bahan-bahan dalam koleksi umum serta rawatan konservasi komprehensif bahan-bahan koleksi terhad dan khas. 


Alamat

Perpustakaan Utama,
Universiti Malaya,
50603 Lembah Pantai
Kuala Lumpur.
No.Tel: +603-7956 7800
Faks: +603-7967 3661

WAKTU PEMBUKAAN

 • Isnin-Jumaat8:00-22.00
 • Sabtu-Ahad9.00-16.00
 • Cuti UmumTutup


Last Update: 04/04/2024