• Perpustakaan Universiti Malaya
  • query_perpustakaan@um.edu.my
  • +60379567800
logo
logo

Soalan & Jawapan


Perolehan​​​​​​

 

Pustakawan Penghubung berhubung dengan jabatan akademik, membantu mengenal pasti keperluan sumber dan berurusan secara langsung dengan fakulti.

 
 

Sebelum anda mencadangkan buku baru, sila semak Pendeta Discovery. Perpustakaan mungkin sudah mempunyai buku ini, atau mungkin ada pesanan. Majukan cadangan anda kepada Pustakawan Penghubung untuk Fakulti anda. Bahan-bahan untuk koleksi perpustakaan dipilih terutamanya oleh ahli fakulti dan Pustakawan. Walau bagaimanapun, sesiapa sahaja boleh mencadangkan perkara yang perlu dipertimbangkan untuk pembelian tertakluk kepada kelulusan fakulti atau pustakawan.

 
 

Adalah sukar untuk meramalkan berapa lama masa yang diperlukan untuk mendapatkan buku individu: Bahan yang diperlukan dengan kadar segera dan diterbitkan secara tempatan boleh tiba dalam seminggu atau dua manakala yang diterbitkan di luar negara pula boleh mengambil masa sehingga tempoh enam bulan . Kebanyakan pembekal utama buku akademik utama yang berurusan dengan perpustakaan mungkin tidak dapat membekalkan buku dengan kadar segera kerana sebab-sebab tertentu yang mungkin menyebabkan kelewatan. Sila juga ambil perhatian bahawa sebaik sahaja kami menerima buku, ia biasanya mengambil masa seminggu untuk dimasukkan ke dalam katalog, dilabel, dan seterusnya disediakan untuk meminjam.

 
 

Anda boleh membuat semakan status di Pendeta Discovery

 
 

Senarai tajuk baru yang diperoleh di Perpustakaan dipaparkan di bawah Apa yang Baru dalam Pendeta Discovery

 
 

Rujuk kepada prosedur dan isi borang yang terdapat di laman web Perpustakaan UM.

 
 

Ya, buku itu akan tersedia sebagai koleksi Perpustakaan. Tuntutan bayaran balik boleh dikemukakan kepada Bahagian Perolehan bersama buku dan resit rasmi.

 
 

Sila semak Pendeta Discovery untuk menentukan sama ada jurnal tersebut sudah tersedia di Perpustakaan UM. Juga ambil perhatian bahawa banyak jurnal kini tersedia dalam teks penuh di dalam "A-Z Online Databases. Permintaan jurnal akan melalui proses penilaian yang teliti ini kerana ia memerlukan komitmen kewangan yang berterusan kepada belanjawan operasi Perpustakaan.

 
 

Sebahagian besar koleksi kami mencerminkan keperluan kurikulum UM yang lalu; untuk membangunkan koleksi yang paling relevan, kami bergantung kepada kepakaran ahli fakulti untuk membantu perpustakaan dalam membuat penilaian dan apa yang boleh disingkirkan daripada koleksi. Sila kongsi kepakaran anda dengan Pustakawan Perhubungan anda, dan bersama-sama kita boleh mengekalkan dan terus membangunkan koleksi yang menyokong program pengajaran dan penyelidikan institusi.

 
 

Kami cuba menggantikan bahan yang hilang dan rosak apabila dan ianya bergantung pada belanjawan Perpustakaan dan ketersediaan bahan (banyak buku sudah tidak dicetak).

 
 

Perpustakaan meminta dan mengalu-alukan hadiah buku, jurnal dan bahan dalam format lain, serta hadiah wang untuk pembelian bahan perpustakaan. Bahan yang disumbangkan akan dinilai oleh Pustakawan yang bertanggungjawab dan beliau yang akan menentukan sama ada bahan akan ditambah sebagai koleksi perpustakaan mengikut polisi yang ditetapkan. Sesiapa yang ingin menghulurkan sumbangan hendaklah berhubung dengan Ketua Bahagian Perolehan.

 
 

Semak Pendeta Discovery untuk maklumat bahan. Jika anda tidak menemuinya di sana, anda boleh menyemak dengan Bahagian Pemerolehan.

 

Peminjaman​​​​​​

 

Keistimewaan meminjam tertakluk kepada dasar Perpustakaan individu.

 
 

Keistimewaan meminjam bergantung pada kategori pengguna dan jenis item. Rujuk jadual hak pinjaman.

 
 

Keistimewaan meminjam bergantung pada kategori pengguna dan jenis item. Rujuk jadual hak pinjaman.

 
 

Buku mesti dikembalikan di Kaunter Perkhidmatan atau melalui mesin pemulangan buku.

 
 

Buku boleh dikembalikan di mana-mana Perpustakaan kecuali dari Koleksi Teras Akademik.

 

Pembekalan Dokumen​​​​​​

 

Anda boleh mendapatkan fotokopi artikel dengan meminta melalui borang bekalan dokumen dalam talian. Untuk maklumat lanjut mengenai perkhidmatan ini sila lihat di bawah.Klik Di Sini untuk maklumat mengenai servis yang ditawarkan.

 

Sumber Elektronik​​​​​​

 

Pangkalan data dalam talian adalah indeks elektronik yang boleh diakses melalui internet dan sumber yang boleh dipercayai. Pangkalan data menyediakan akses kepada banyak bahan penyelidikan yang berguna dari jurnal akademik, akhbar, dan majalah. Beberapa pangkalan data juga termasuk e-buku, sumber web yang berkaitan, dan pelbagai multimedia.Terdapat 2 jenis pangkalan data iaitu akses terbuka dan juga pangkalan data yang dilanggan oleh perpustakaan. Pangkalan data yang dilanggan hanya boleh diakses oleh pelajar dan kakitangan UM yang berdaftar sahaja.

 
 

Senarai pangkalan data tersedia di sini.

 

Pinjaman Antara Perpustakaan​​​​​​

 

Perkhidmatan ini disediakan kepada kakitangan akademik dan pelajar Ijazah Tinggi UM apabila bahan yang diperlukan tiada dalam koleksi perpustakaan. Bahan yang diperlukan akan dipinjam daripada Institusi Luar yang mempunyai bahan tersebut tertakluk kepada syarat-syarat yang telah ditetapkan. Klik Di Sini untuk maklumat lebih lanjut

 
 

Perkhidmatan ini hanya untuk staf akademik dan pelajar pasca siswazah. Permintaan boleh dibuat menerusi borang perkhidmatan dalam talian yang terdapat di sini. Borang Permohonan

   
 

Anda akan dimaklumkan melalui email oleh staf yang bertugas. Buku perlu diambil dari Bahagian Khidmat Pelanggan.

 
 

Staf Universiti dan Siswazah Universiti Malaya layak meminjam bahan dari institusi peserta PERPUN . Sila maklum pada Bahagian Perkhidmatan Pelanggan untuk mendapatkan dokumen yang perlu dibawa.

 

Malaysiana​​​​​​

 

Perpustakaan Memorial Za’ba adalah bangunan 5 tingkat yang terdiri daripada Malaysiana, koleksi khas dan peribadi di Tahap 1 hingga Tahap 3; Perpustakaan Asia Timur di Aras 4; Koleksi Arkib dan Pengajian India di Aras 5.

 
 

Koleksi Malaysiana terdiri daripada penerbitan seperti sejarah Malaysia, ekonomi, penyelidikan tempatan, politik, sosial dan budaya. Perkara-perkara seperti buku, jurnal, majalah, kertas persidangan di Malaysia atau orang-orangnya yang diterbitkan di dalam atau luar negara dan tidak terhad kepada bahasa yang digunakan atau tempoh penerbitan adalah sebahagian daripada koleksi Malaysiana. Koleksi khas yang lama, buku jarang atau koleksi peribadi yang diperoleh sama ada melalui pembelian atau derma murah hati dari para ulama dan individu lain. Sumber-sumber ini akan menjadi sumber pembelajaran dan penyelidikan untuk komuniti kampus. Bahan-bahan ini disimpan dalam susunan tertutup untuk pemeliharaan dan pengguna dibenarkan kemudahan rujukan di kawasan bacaan yang ditetapkan. Ini termasuk koleksi dari Almarhum Tan Sri Zainal Abidin bin Ahmad dalam bidang pengajian Melayu termasuk surat peribadi Koleksi Za’ba, Ungku Abdul Aziz seorang ahli ekonomi dan bekas Naib Canselor Universiti Malaya (Koleksi Ungku Aziz) , seorang nasionalis Melayu lbrahim Ya’kob (koleksi lbrahim Ya’kob), koleksi Bapa Pintado buku semasa penjajahan Portugis dan Belanda. Unit Arkib mengumpul dan mengekalkan penerbitan universiti mengenai bahan-bahan sejarah berkaitan yang termasuk surat-menyurat kertas, laporan tahunan, minit dan laporan, gambar, filem, rakaman audio dan video dan fail elektronik lain.

 
 

Sila rujuk  Di Sini untuk waktu operasi Perpustakaan Memorial Za'ba.

 
 

Kebanyakan bahan kami adalah khas dan unik dan seringkali hanya terdapat dalam satu salinan sahaja, kakitangan kami mesti berada di meja servis pada setiap masa ketika penyelidik menggunakan koleksi. Oleh itu, waktu pembukaan perpustakaan tidak boleh menyamai perpustakaan lain kerana memerlukan tenaga kerja yang ramai.

 
 

Pencarian bahan boleh dibuat menggunakan OPAC perpustakaan http://www.pendeta.um.edu.my
Anda juga boleh menghantar e-mel kepada kami atau datang untuk berbincang dengan Pustakawan di Perpustakaan Za’ba.

 
 

Anda dialu-alukan untuk menggunakan koleksi Perpustakaan Peringatan Za’ba jika anda telah memegang kad staf / pelajar Universiti Malaya. Jika anda tidak mempunyai kad atau anda ingin mendapatkan panduan lanjut mengenai akses maka sila hubungi kami secara langsung melalui e-mel di query_perpustakaan@um.edu.my, atau telefon di + 603-7956 7800.

 
 

PPZ adalah perpustakaan rujukan. Koleksi hanya boleh dirujuk di dalam premis perpustakaan.

 
 

Secara amnya kita boleh memberikan imbasan, gambar, atau fotokopi, walaubagaimanapun terdapat beberapa bahan terlalu rapuh untuk difotokopi, dan dalam sesetengah kes kita dicegah daripada membuat salinan melalui perjanjian kontrak dengan penderma atau oleh pertimbangan hak cipta. Permintaan boleh dibuat secara peribadi, melalui telefon, atau melalui e-mel dan waktu pemulihan berbeza-beza mengikut saiz pesanan, format dan keadaan asal. Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai salinan semula, sila hubungi kami di query_perpustakaan@um.edu.my

 
 

Perpustakaan dengan sukacitanya menerima hadiah dan sumbangan namun begitu, anda disarankan untuk berbincang terlebih dahulu dengan pihak kami kerana penerimaan bahan-bahan hadiah adalah tertakluk kepada terma dan syarat.

 

Fotokopi​​​​​​

 

Ya dan anda tertakluk kepada peruntukan Akta Hak Cipta Malaysia 1987.

 
 

Mesin fotokopi di Perpustakaan disediakan dalam kaedah pengendalian berikut: Mesin layan diri (menggunakan kad fotokopi prabayar) atau pengendali fotokopi. Kad fotokopi boleh dibeli dari pengendali fotokopi di setiap stesen.

 

Rujukan​​​​​​

 

Untuk pemula cuba gunakan Carian Pantas dengan memasukkan kata kunci anda dan tekan butang carian.

 

Permintaan untuk mikroform boleh dibuat di pejabat Perkhidmatan Pelanggan semasa waktu pejabat..

 
 

Tanya di Meja Rujukan dan LiveChat. Pustakawan tersedia untuk membantu anda sepanjang waktu Perpustakaan dibuka

   
 

Terdapat banyak cara untuk mencari bahan di Internet. Tetapi cara paling mudah untuk bermula dengan menggunakan enjin carian yang ada seperti google scholar, yahoo dan lain-lain. Saya tidak dapat mencari buku yang saya perlukan di rak, namun Katalog menunjukkan ia tidak dipinjam. Mula-mula, pastikan anda berada di rak yang betul. Sekiranya anda berada di rak yang betul, pastikan anda berada di tempat yang betul dalam urutan itu. Buku pada nombor yang sama kemudian diturunkan mengikut abjad oleh 3 atau lebih huruf berikutan nombor tersebut. Lihat di rak dan di atas dan di bawah – walaupun di belakang – buku boleh dialih keluar oleh pengguna lain ataupun diletakkan pada tempat yang salah. Buku ini mungkin berada di kawasan reshelving atau pelajar lain mungkin menggunakannya di dalam perpustakaan. Sila rujuk pustakawan di meja informasi untuk bantuan.

 
 

Sesetengah bahan yang digunakan untuk kursus disimpan di Bahagian “Koleksi Teras Akademik” di sebalik Kaunter Perkhidmatan. Koleksi ini tersedia untuk semua pelajar di kelas anda. Gunakan mesin pinjaman layan diri yang disediakan di dalam kawasan koleksi untuk meminjam bahan.

 
 

Mula-mula, pastikan anda berada di rak yang betul.

Sekiranya anda berada di rak yang betul, pastikan anda berada di tempat yang betul dalam urutan itu. Buku pada nombor yang sama kemudian diturunkan mengikut abjad oleh 3 atau lebih huruf berikutan nombor tersebut. Lihat di rak dan di atas dan di bawah – walaupun di belakang – buku boleh dialih keluar oleh pengguna lain ataupun diletakkan pada tempat yang salah.

Buku ini mungkin berada di kawasan reshelving atau pelajar lain mungkin menggunakannya di dalam perpustakaan. Sila rujuk pustakawan di meja informasi untuk bantuan.

 
 

Anda perlu menyemak ketersediaan isu jurnal menggunakan Pendeta Discovery atau A-Z Online databases untuk format elektronik.

 

Pelawat​​​​​​

 

Perpustakaan Pusat, Perpustakaan Ahmad Ibrahim dan Perpustakaan TJ Danaraj dibuka pada Isnin - Isnin: 8 pagi - 10.30 malam; Sabtu - Ahad: 9 pagi - 4.00 petang. Klik Di Sini untuk maklumat lanjut

 
 

Pangkalan data pangkalan data dilindungi oleh peraturan pelesenan yang ketat dan hanya boleh diakses oleh kakitangan dan pelajar UM berdaftar sahaja.

 
 

Anda hanya boleh menggunakan PC Perpustakaan yang disediakan untuk mencari katalog Perpustakaan (Pendeta Discovery)

 
 

Lawatan perpustakaan boleh diatur dengan menghubungi Bahagian Perkhidmatan Pelanggan di (+603) 7956 7800.

 
 

Anda boleh menggunakan Perpustakaan setiap hari dengan membayar RM20.00 sehari.

 
 

Anda boleh menggunakan Perpustakaan setiap hari dengan membayar RM20.00 sehari.

Last Update: 04/01/2022