• Perpustakaan Universiti Malaya
  • query_perpustakaan@um.edu.my
  • +60379567800
logo
logo


PERPUSTAKAAN & PUSTAKAWAN


Pustakawan memainkan peranan penting dalam menyokong aktiviti penyelidikan di kampus. Sebagai perpustakaan penyelidikan, kami berusaha sebaik mungkin untuk melibatkan diri dari keperluan pensyarah, pelajar, dan penyelidik kami. Kami menyediakan panduan sokongan komprehensif termasuk kelas etika penyelidikan, rujukan dan literasi maklumat.


APA YANG KAMI TAWARKAN


Endnote - Perisian Pengurusan Rujukan

EndNote adalah program perisian mengurus rujukan yang membolehkan anda mengumpulkan dan mengatur rujukan anda dan membuat bibliografi. Sertai kami kerana kami akan membimbing anda dari pemasangan, input manual, mengimport rujukan dari pelbagai platform, sehingga membuat bibliografi dan senarai rujukan anda. Jangan bimbang, kami juga akan membimbing anda bagaimana untuk membuat petikan dalam teks anda dengan betul.

Pendeta Discovery & Sumber Digital

Pengenalan kepada pelbagai koleksi perpustakaan dan bagaimana untuk menerokai Pendeta Discovery, Katalog atas talian kami. Sesi ini juga meliputi peminjaman, tempahan, dan pembaharuan yang boleh anda lakukan secara dalam talian. Datang dan cari sumber digital kami dan pelbagai repositori yang merangkumi sumber seperti tesis dan sumber elektronik.

A-Z Online Databases

Perlukan akses kepada Pangkalan Data Terkini yang Dilanggan atau sumber Digital yang lain, walaupun dari rumah?  A-Z Online Databases merupakan platform pusat sehenti untuk sumber digital dan dapatkan maklumat mengenai pelbagai jenis platform dan pangkalan data untuk keperluan penyelidikan, pengajaran dan pembelajaran anda.

Systematic Review

Kajian sistematik merangkum hasil kajian penjagaan kesihatan yang dirancang dengan teliti (ujian terkawal) dan memberikan bukti yang tinggi tentang keberkesanan intervensi penjagaan kesihatan.

Etika: Plagiarisme (Turnitin), garis panduan Hak cipta dan pengarang

Turnitin adalah salah satu sumber yang dapat membantu mengekalkan budaya integriti akademik. Kami akan membimbing anda bagaimana membuat akaun Turnitin, menyerahkan dokumen anda, menghasilkan laporan kesamaan dan menyaring laporan kesamaan anda

Kajian Literatur

Kami akan membimbing anda bagaimana untuk mengamalkan mencari pangkalan data dalam talian dan indeks cetakan, menilai kandungan secara kritikal dan menggabungkan bacaan yang dipilih menjadi koheren, bersepadu dan bermakna.


HUBUNGI

 
Jane

Zanaria Saupi Udin

Timbalan Ketua Pustakawan
No.Tel: +603-7967 4783
Emel: xana@um.edu.my

Mike

Maziah Salleh

Timbalan Ketua Pustakawan
No.Tel: +6079673301
Emel:maziah@um.edu.my

John

Ranita Hisham, Dr

Pustakawan Kanan
No.Tel: +6079674947
Emel:ranita@um.edu.my

Last Update: 27/12/2021